9 tips om de eerste maand van een uitzending door te komen

048-1024x576

Een uitzending kan veel impact hebben op zowel militair als thuisfront, zeker als het de eerste is. Defensie geeft niet voor niets aan dat het een ‘life-event’ is, een grote gebeurtenis in het leven. Ik heb dit, in de aanloop naar de uitzending, behoorlijk onderschat. Ik had géén idee wat het voor mij zou betekenen als Sarge voor zo’n lange tijd afwezig zou zijn. Met name de eerste periode vond ik zwaar maar er waren voor mij manieren om hier op een goede manier mee om te gaan. Ik deel met jullie 9 tips om de eerste maand van de uitzending door te komen. Deze tips werkten voor mij of had ik beter kunnen doen. Dit zal natuurlijk voor een ieder weer anders zijn. Mocht je aanvullingen hebben, laat het dan gerust weten. Samen staan we sterk!

1 Bezoek een Thuisfront Informatie Dag.
In de meeste gevallen zal er voor iedere militair een dag zijn, waarbij zijn/haar thuisfront informatie kan krijgen over de uitzending. Over het gebied waar hij/zij zal verblijven, de werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden, hoe het dagelijks leven er uit ziet en welke mogelijkheden de militairen hebben ter ontspanning. Ik heb aan deze dag veel gehad. Natuurlijk vertelde Sarge veel over waar hij naar toe zou gaan maar ik vond het prettig dat het in de vorm van een Thuisfront Informatie Dag tastbaar werd. Collega’s die het gebied goed kenden, brachten de informatie over op een volle zaal. Voor mij was de uitzending tot kort voor vertrek een ver-van-mijn-bed-show en door deze dag ging het beeld dat ik in mijn hoofd had veel meer leven. Een uitzending hoeft niet alleen maar leuk te zijn en wat ik erg op prijs stelde, was dat Defensie niet onder stoelen of banken stak dat er risico’s aan een uitzending zitten. Daar waar mijn omgeving geneigd is mij gerust te stellen door te vertellen dat “hij echt wel terug zal komen”, had ik het idee dat men tijdens deze dag ook aandacht heeft besteed aan de angsten en ongerustheid die leven bij het thuisfront. Natuurlijk is een Thuisfront Informatie Dag ook de plek bij uitstek om in contact te komen met het thuisfront van andere militairen, wellicht zal je aan dit contact tijdens de uitzending veel kunnen hebben! Tijdens de eerste maand van de uitzending heb ik nog vaak teruggedacht aan deze dag en alle informatie die is overgebracht.

2 Lees je in, verdiep je in de materie.
Volgens dhr. Kolb ben ik een echte doener. Doen voordat je denkt, een gebruiksaanwijzing bij aankoop van een nieuw product niet eens opmerken, laat staan lezen, niet druk maken op voorhand en maar zien waar we uitkomen zijn uitspraken die ik had kunnen doen. In de loop van mijn leven heb ik dit iets genuanceerd maar de aard van het beestje is schijnbaar niet te veranderen. Zo ook in aanloop naar de uitzending. Op internet is genoeg informatie te vinden over wat je als thuisfront te wachten staat tijdens een uitzending en ook tijdens de Thuisfront Informatie Dag kreeg ik veel informatie mee. Hele mappen lagen in huis, verpakt in plastic. Nadat Sarge vertrok en ik mij behoorlijk ontredderd voelde ben ik deze gaan lezen. Deze informatie bleek een bron van herkenning te zijn. Ik kon mijn gevoelens plaatsen en las dat wat ik voelde, wat ik meemaakte, niet vreemd is. Wat mij van deze informatie het meest is bijgebleven zijn de perioden van zes weken die omschreven worden. Zes weken heb je nodig om te wennen aan de nieuwe structuur en het missen van je militair, zes weken leef je je nieuwe manier van leven en heb je meer rust en de laatste zes weken staan in het teken van de thuiskomst van je militair. Natuurlijk zal dit ook voor een ieder anders uitpakken en duurt niet iedere uitzending achttien weken maar wát was ik blij dat het niet zo gek is om je in de eerste maand van een uitzending wat ontredderd te voelen en het gevoel te hebben dat de aarde onder je voeten is verdwenen en je op zoek moet naar die nieuwe basis. Achteraf gezien heb ik wel wat spijt dat ik me niet op voorhand heb ingelezen, ik had het fijn gevonden te weten dat het normaal is om te ervaren wat je ervaart.

3 Maak het eerste pakketje voor je militair.
De eerst paar dagen na het vertrek van Sarge, kon ik mijn draai niet vinden. Stil zitten lukte niet, ik móest iets om handen hebben. Na 3 dagen was mijn huis schoner dan ooit na al het poetsen en ben ik mij gaan richten op het maken van mijn eerste pakketje voor manlief. Het voelde ontzettend fijn om iets voor hem te kunnen betekenen. Ik dacht hele dagen aan hem en wat is er dan fijner dan dit om te zetten in daden? Ik stelde een budget op, ben gaan shoppen en vond mijn manier om alles ingepakt en al in de doos te krijgen. Op Pinterest vond ik veel inspiratie voor dit eerste pakket. Ik was daarna mijn energie kwijt, voelde me nuttig en de reactie die ik van Sarge kreeg nadat hij mijn pakket had ontvangen was priceless!

4 Stel doelen voor jezelf.
Mijn eerste doel was om de dag door te komen. Dit klinkt natuurlijk wat dramatisch maar doelen moeten haalbaar zijn. Een ander doel was om tijdens de uitzending meer te gaan sporten. Voorheen zou ik hierbij bedacht hebben dat ik dan ook met gemak vijf kilo kwijt kon raken. Wie mij een beetje kent, weet dat ik een bourgondiër ben en dat dit doel hoogstwaarschijnlijk niet haalbaar zou zijn. Om het wat acceptabel te maken, besloot ik dan ook dat afvallen niet het doel zou zijn maar dat mijn energie kwijt kunnen en lichamelijk vermoeid mijn bed in te duiken belangrijker zijn. Naarmate de dagen verstreken en ik meer rust en regelmaat in mijn leven vond, ben ik begonnen met het doelen stellen voor de langere termijn. Zo wil ik graag mijn propedeuse halen, dit geeft weer motivatie om door te gaan met mijn studie. Door bewust met deze doelen bezig te zijn, had ik minder de neiging om te klok uit het raam te gooien omdat de tijd niet snel genoeg ging. Daarnaast geeft het een boost van zelfvertrouwen op het moment dat je één van de doelen van je lijstje mag schrappen.

5 Leef met de dag.
Ik ben een langetermijndenker. Op maandag ben ik vaak bezig met wat ik in het weekend ga doen. Ik bedenk bij wijze van spreken in de zomer mijn kerstmenu en ga zo maar door. Voordat Sarge weg ging, stond onze agenda vaak volledig volgepland. Tijdens de eerste maand van de uitzending ben ik met de dag gaan leven. ’s Ochtends bedenken wat ik de rest van de dag zou doen, zonder te bedenken wat er later in de week op de planning staat. Tijdens de eerste maand van de uitzending lijkt het nog erg lang te duren voor je herenigd zal worden met je militair. Ik merkte dat het leven met de dag mij meer rust gaf. Dagen leken sneller voorbij te gaan door ze stapje voor stapje te doorlopen. Zo liet manlief een prachtige aftelkalender in de vorm van vier prachtig vormgegeven A-4tjes achter. De eerste week hingen deze A-4tjes prachtig opgesteld naast elkaar in onze slaapkamer, waarbij ik iedere avond een kruisje mocht zetten en kon zien hoe de tijd voorbijging. Op een avond vroeg ik me af waarom het geen voldoening gaf om deze kruisjes te mogen zetten, ik besloot op dat moment maar één A-4tje per keer op te hangen. Zo kon ik meer leven met de dag, zonder geconfronteerd te worden met alle overige maanden/weken/dagen die nog resteren. Ook werkt het voor mij goed om een dagboekje bij te houden. Naast het feit dat ik mijn verhaal kwijt kan en ik na de uitzending tóch kan vertellen wat ik al lang vergeten bent, motiveert het me enorm om terug te bladeren en te zien hoeveel beter ik me voel in verhouding met de eerste dagen na het vertrek.

6 Omring je met mensen die je dierbaar zijn en die begrijpen wat je doormaakt.
Ik merkte in mijn omgeving dat op het moment dat men doorheeft dat je thuisfront van een uitgezonden militair bent, het schijnbaar normaal is om te ventileren. Ik kreeg veel goedbedoelde adviezen van mensen die niet beseffen dat een aantal maanden wel erg lang lijken te duren. Ik begrijp dat dit een manier van het uiten van medeleven is en dát stel ik ook erg op prijs, ik kon hier echter niet zoveel mee die eerste maand van de uitzending. Wat ik prettiger vond, was mij omringen met onze dierbaren die Sarge ook missen, die begrijpen hoe het voelt om op zoek te zijn naar een nieuw ritme en hier zelfs een bijdrage aan konden leveren. Het samenzijn met vriend(inn)en (schoon-)ouders deden heeft gezorgd voor mooie herinneren aan de eerste maand van de uitzending.

7 Durf om hulp te vragen.
Een (eerste) uitzending vraagt behoorlijk wat aanpassings- en doorzettingsvermogen. Ik twijfel er niet aan dat ik de tijd goed door zal komen maar met name in de eerste week leek er geen einde aan te komen. Ik ben een eigengereide dame, die graag haar eigen boontjes dopt en daardoor wel eens teveel van zichzelf vraagt. In mijn geval betekent hulp vragen niet dat mijn omgeving letterlijk in de benen moet komen voor mij. Ik kan me voorstellen dat dit voor een gezin met kinderen anders kan zijn en dat er dingen blijven liggen in bijvoorbeeld de tuin of in het huishouden. Dúrf hierbij om hulp te vragen. Hoe fijn is het als die keukenkastjes hun beurt hebben gehad of als het huis schoon is voor de feestdagen? Hoe prettig is het als het gazon er in het voorjaar weer gemaaid bij ligt? Terwijl dit bij jezelf voor rust kan zorgen heb ik gemerkt dat het voor de omgeving van het thuisfront ook fijn kan zijn om iets te kunnen betekenen. Ik leerde om hulp vragen nadat ik door slechte communicatie zeer ongerust en verdrietig op de bank zat midden in de nacht. Ik besloot mijn moeder en beste vriendinnetje te bellen en dat was het beste dat ik had kunnen doen. Ook voor Sarge is het fijn om te weten dat ik aan de bel trek bij onze dierbaren als er ook maar íets is waarbij ik het gevoel heb daar zelf niet uit te komen. Wist je dat Defensie ook 24/7 klaar staat voor het thuisfront?

8 Was niet alle kleding van je militair.
Een tip met een knipoog. Tijdens mijn verwoede opruimbuien van de eerste dagen, ben ik zo dom geweest om alle kleding van Sarge te wassen. Niet veel later kwam ik erachter dat het best fijn kan zijn om het geurtje van je militair nog in huis te hebben. Ik hoorde van een medethuisfronter dat ze slaapt met een gedragen t-shirt van haar militair en kon mezelf vervolgens achter het behang plakken. Stóm dat ik daar niet eerder aan heb gedacht! Gelukkig bood het beddengoed uitkomst, ik heb besloten om het kussensloop van Sarge voorlopig maar niet te wassen 😉

9 Tot slot: Adem!
Adem in, adem uit. Dan wordt het vanzelf weer morgen. Verdrietige dagen maken plaats voor mooie dagen. Ongerustheid maakt plaats voor blijdschap bij het ontvangen van berichten van de uitgezonden militair. Dagen zullen sneller gaan, er zullen meer kruisjes op de aftelkalender komen. Uit eigen ervaring kan ik inmiddels zeggen: “het wordt beter!”

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge