Leestip: Liefde onder vuur- Patricia van den Broek

Liefde onder vuur
Liefde onder vuur

Liefde onder vuur

Uit de reacties die ik op mijn blog heb gehad, merk ik dat veel thuisfronters behoefte hebben aan het lezen van de ervaringen van anderen. Dit is dan ook de reden waarom ik de leestip in het leven geroepen heb. De leestip zal je zo nu en dan terug vinden op mijn blog. Kleine recensies over boeken die ik gelezen heb.

Liefde onder vuur – Patricia van den Broek

“Voor het eerst vertellen niet alleen Nederlandse militairen en veteranen, maar ook hun geliefden in één boek over de invloed van een militaire missie op hun leven. Wat maken de militairen mee tijdens hun uitzending naar Srebrenica, Cambodja, Korea, Irak, Rwanda of Afghanistan? Wat betekent het je geliefde te zien vertrekken naar een gevaarlijk gebied met de kans elkaar niet meer terug te zien? Hoe pak je na een missie samen de draad weer op?
Liefde onder vuur is een uniek tijdsdocument over de verschillende missies uit de Nederlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de nazorg door de jaren heen. Deze verhalenbundel geeft een bijzondere kijk in het persoonlijke leven van soldaten die uitgezonden zijn geweest naar een oorlogsgebied, en hun partners. Hun liefdesgeschiedenissen laten zien hoe mensen in vaak moeilijke omstandigheden verder gaan met hun leven. Sommigen worstelen met de gevolgen van een posttraumatische stress-stoornis, anderen hervonden de liefde weer. Soms is het de eerste keer dat de geïnterviewden hun verhaal vertellen, want het stuitte op onbegrip, het was te moeilijk, niemand die er ooit naar vroeg. In dit boek delen ze hun ervaringen alsnog.
Patricia van den Broek is journalist. Haar artikelen verschenen onder meer in ELLE, Nieuwe Revu en Viva. ”

Dit boek is voor mij een eye-opener geweest. Ik werd getipt door een vriendin en voor ik het wist was ik verdronken in de liefdesverhalen van mijn voorgang(st)ers. Na het lezen hiervan ging ik op zoek naar een uitlaatklep voor mijn eigen verhalen en kwam ik destijds terecht op het thuisfrontforum en Hyves. De voorlopers van mijn blog.

Patricia van den Broek heeft dit boek geschreven vanuit onder andere persoonlijk oogpunt en dat merk je. Haar zus werd verliefd op een Amerikaanse militair die op uitzending moest naar Afghanistan. Ik krijg hierdoor het gevoel dat zij dicht bij personen die geïnterviewd werden kon staan. Daarnaast krijg ik het idee dat er weinig knip- en plakwerk aan te pas is gekomen, de verhalen zijn niet mooier gemaakt dan dat ze zijn. Zo komt Jaaike Brandsma aan het woord, een vrouwelijke militair die het slachtoffer werd van een aanslag in Deh Rahwod. En het echtpaar Schreuders, wat elkaar in de jaren ’40 en ’50 meerdere jaren heeft moeten missen door missies. En Marisca, wiens man Henri op uitzending ging naar Afghanistan. En Claire Rosier, wiens man Martijn Rosier in 2007 in Afghanistan om het leven kwam door een bermbom terwijl zij zwanger was van hun kindje. Stuk voor stuk verhalen, verteld door mensen zoals jij en ik. Een absolute aanrader dus, hij staat hier nu 4 jaar in de kast en wordt zelfs nu nog met regelmaat gelezen.
Voor wie dit boek nog niet gelezen heeft, het is hier te koop.

Related Articles

Geen reacties

  1. Thuisfrontmrs

    Wat fijn! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. En anders zijn het gewoon mooie verhalen om te lezen!

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge